Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие и благоустройството възложи на три адвокатски кантори да направят анализ на документите, свързани с царските имоти, съобщиха от ведомството.

Документите са събрани от Временната комисия, формирана от 40-ото Народно събрание, за установяване на отнетото и възстановено имущество на бившите царе Фердинанд Първи и Борис Трети и техните наследници.

Освен извършване на задълбочен анализ и предлагане на възможни решения на казуса, канторите ще трябва да направят преценка относно възможностите да бъдат заведени дела от държавата срещу наследниците на бившите царе, така че държавният интерес да бъде защитен.

Става дума за двореца "Врана" и имот "Саръгьол", дворец "Царска Бистрица", дворец "Ситняково" и къща в с. Слатина.

Договорите са сключени с адвокатски кантори, които добре познават казусите около царските имоти, посочват от МРРБ.

Това са проф. Владимир Петров и адв. Любомир Денев, които ведомството е наело да защитават държавата в спора със Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок за двореца "Кричим" и вече имат спечелено дело на първа инстанция.

Адвокатска кантора "Владимир Дончев" е ангажирана от земеделското министерство в друг спор със Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок.

Още по темата

Третата адвокатска къща е "Савова и сие", която се ръководи от адвокат Ирен Савова и има множество успешно решени казуси с висока правна сложност, аргументират се от МРРБ.

За изпълнение на поставените задачи адвокатските кантори ще получат общо до 15 хил. лв. и разполагат със срок от 30 дни да приключат работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase