Снимка: БГНЕС

Родителите на застреляния от полицаи Ганчо Въчков – Ганеца, осъдиха България в Страсбург.

Днес Европейският съд по правата на човека постанови, че държавата е нарушила правото на живот в случай на смъртоносно прострелване в главата от полицейски служители на заподозрян, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Според съда в Страсбург България е нарушила правото на живот на Ганеца не само с това, че срещу него е било употребено неправомерно огнестрелно оръжие, а и защото разследването на инцидента от съдебните органи е било неадекватно.

Освен това при преследването полицията изобщо не е имала стратегия за минимизиране на употребата на огнестрелно оръжие.

Съдът изследва в детайли проведеното след инцидента официално разследване и заключава, че на него му е "липсвала необходимата цялостност и обективност, а прокурорските органи не са предприели всички необходими мерки за изясняване на обстоятелствата около смъртта на г-н Въчков", се посочва в мотивите.

Ганчо Въчков – Ганеца, беше убит при спецакция през 1999 г. след гонка със спецполицаите и престрелка по централните улици на София – пред очите на десетки граждани.

Преди да бъде застрелян, Ганеца се спрягаше за автокрадец №1 в България.

Сега държавата трябва да изплати 30 000 евро обезщетение на родителите му плюс разноските по делото в размер на 3605 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase