Снимка: Булфото

Столичната община има вече идея как да премахне две от ромските гета в близост до центъра на града - "Баталова воденица" и бившите виетнамски общежития в кв "Красна поляна".

Идеята е хората, живеещи незаконно там в бараки, да бъдат преместени в изоставени казарми, обясни шефът на общинската комисия по обществен ред и сигурност Ангел Джамбазки.

Избрани са 4-5 казарми, в които има ток, канализация и всички други условия за живот, разясни съветникът от ГЕРБ. За ремонт на помещенията обаче са нужни 2 млн. лв.

Той обаче отказа да даде информация за местата, на които се намират избраните бивши военни поделения.

“Предстои комисията да изготви предложение до правителството за деактуване на военния имот и за определяне кой ще финансира ремонтите и организацията - държавата или общината”, каза Джамбазки, но не се ангажира със срок.

Във Виетнамските общежития живеели около 3000 души. По думите му близо 150 души пък живеят в нечовешки условия във фургоните на бул. “Европа”.

“Това е добър вариант за решаване на проблема на хората. Ще помислим и за алтернатива и ще проверим какви възможности има за настаняване на семейства в някои от районите, което може да стане до края на годината”, коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase