Денят на всички български светии

Втората неделя след Петдесетница Православната църква отбелязва Неделята на всички български светии. Това е най-новият празник в нашия църковен календар, той е подвижен и началото му е поставено през 1954 година.

Денят на Всички български светии е уникален празник, защото има за цел да отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци.

Патриарх Кирил отслужва първата литургия за празника в столичния храм "Свети Седмочисленици" през 1954. Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия, която възстановява своето патриаршеско достойнство само една година по-рано – на 10 май 1953 г.

Оттогава Денят на Всички български светии има постоянно място в българския църковен календар. Българските светци са исторически личности, живели по нашите земи, които са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие.

Това са били хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава. Канонизираните за светци българи са 104-ма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase