Недим Генджев. Снимка: Булфото

Мюфтиите на мюсюлманите в България считат за несправедливо решението на Върховния касационен съд да възстанови Недим Генджев за председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет.

Това се посочва в декларация на мюфтиите от проведено във вторник заседание, изпратена до БТА от Главното мюфтийство.

Мюфтиите приемат този акт на ВКС за пряка намеса на държавата в делата на Мюсюлманското изповедание.

С това си решение съдът ни връща във времето на комунизма, когато Недим Генджев е назначен от Тодор Живков за Главен мюфтия, пише още в декларацията.

Те апелират Софийският градски съд "да регистрира законно проведената Национална мюсюлманска конференция през 2009 г., където мюсюлманите за пореден път изразиха своята воля съобразно демократичните принципи в нашата държава и избраха своите ръководни органи с главен мюфтия д-р Мустафа Хаджи и председател на ВМС Шабанали Ахмед".

В декларацията се апелира Софийският градски съд да не вписва Националната конференция на Недим Генджев.

Още по темата

Мюфтиите на мюсюлманите в България подчертават също така:

„Представящият се за председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС) Недим Генджев е известен сред българските мюсюлмани и българското общество с неговите престъпни деяния, присвояване - кражба на 1 милион  лева целеви средства от сметките на Мюсюлманско изповедание през 2006 г.

Също така още неизчакал решението на ВКС, Недим Генджев се опита с фалшиви документи да продаде имотите на Мюсюлманско изповедание в кв. Малинова долина - гр.София, изчакващ повече от една година за разрешение от Софийска община за строеж на мюсюлмански център, и в гр.Пловдив - Виенската сладкарница.

Недим Генджев е човек с проявена криминална самоличност, противоречаща на основните морални принципи на ислямската религия, поради което никога няма да бъде допуснат от мюсюлманската общност да бъде техен водач и представител в Република България“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase