Снимка: Булфото

Агенцията за закрила на детето настоява Людмил Василев – директор на преходното жилище в Ново село, да бъде уволнен от кмета на общината.

До крайната мярка се стига след назначена проверка в дома, която установила фрапиращи нарушения.

На 14 февруари т.г. агенцията била сигнализирана за инцидент, при който Василев пребил 14-годишния възпитаник на дома Стефан Момчев, впоследствие настанен с контузии в болница.

Грозната сцена се разиграла в дневната на преходното жилище, където децата гледали телевизия.

Самият управител признава, че действително в този ден е имал конфликт със Стефан, но отрича да го е бил.

"Не зная, може да е паднал по стълбите, като го подгоних", твърди възпитателят.

Впоследствие момичета от дома признали на проверяващите, че Людмил Василев редовно им пускал порно, за да "научат какво да правят след време".

Възпитателят обаче отрича за порното и твърди, че наистина е отварял сайтове, но с цел половото им възпитание.

Прокуратурата във Видин вече е започнала проверка, а кметът на община Ново село Георги Стоенелов е отстранил Людмил Василев временно от длъжност.

Сега обаче от Агенцията за закрила на детето настояват за неговото уволнение, след като проверката им е установила, че управителят на дома е нарушавал правата на децата, като е упражнявал физическо насилие над тях.

В документа на агенцията пише:

В работата си Людмил Василев е използвал недопустими методи на възпитание и е уронвал престижа на децата, като им е показвал порнографски материали от интернет.

Освен това управителят е изнасял информация за деца от преходното жилище и не е предприел действия за осигуряване на закрилата на настанените там момичета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase