Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Николай Цонев, на земеделието Валери Цветанов и екссоциалната министърка Емилия Масларова ще бъдат изправени пред съда до дни.

Това потвърди главният прокурор Борис Велчев пред Дарик радио.

Обвинителните актове срещу тях вече се пишат и до няколко седмици ще бъдат внесени в съда, учочни Велчев.

Все още се очакват назначените експертизи за действията на бившия премиер Сергей Станишев във връзка с изчезналия от кабинета му доклад на ДАНС.

"Вие знаете, фактът, че на един документ пише поверително, не означава, че на него има класифицирана информация. Трябва експертите да ни кажат дали тези документи са били правилно графирани. Ако се окаже, че те съдържат класифицирана информация и са били загубени от Станишев, законът е достатъчно ясен", заяви главният прокурор.

На въпрос дали класифицираните документи, намерени при в офиса на Алексей Петров, са част от докладите, заради които Станишев ще трябва да се изправи пред съда, Борис Велчев заяви, че не изключва такава връзка.

Още по темата
Той уточни, че не знае точно какви са намерените документи, а в ДАНС се извършва анализ на материалите – дали са автентични и как са стигнали до място, където не би трябвало да се намират.

"Когато този анализ приключи, ще можем да кажем повече, но не изключвам да има такава връзка", заяви Велчев.

Още в сряда градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че тримата министри от кабинета "Станишев" ще бъдат дадени на съд.

Обвинението срещу бившия военен министър Николай Цонев е за неизгодни договори с различни български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на Българската армия.

Досъдебното производство срещу ексземеделския министър Валери Цветанов е за длъжностно престъпление в особено големи размери заради 15 неизгодни заменки на земи.

Обвинението срещу бившата министърка на труда и социалната политика Емилия Масларова е за престъпление по служба и нарушение на закона за обществените поръчки. Тя ще отговаря за ремонта на бившата Работническа поликлиника в Стара Загора, която стана център за социално обслужване към министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase