Случаите на тормозени от жените си мъже изобщо не са единични. Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Мъже от Бургас, които са станали по една или друга причина жертви на психическо или физическо насилие, замислят да си направят приют.

Идеята е заимствана от Сърбия. Там, в град Чуприя, има вече открит приют за мъже, подложени на семейно насилие. Той е основан и открит от неправителствената организация „Мъжка сигурност”.

Трима мъже, жертви на насилие, са потърсили помощ през последния месец в Центъра за обществена подкрепа в Бургас. Те били малтретирани психически и физически най-вече от децата си, които ги тормозели да препишат недвижимото си имущество на тях.

Онези, които склонят, остават без дом и често завършват дните си в домове за стари хора.

Психолози от Центъра споделиха, че в практиката си са се сблъсквали и със случаи съпруги да прилагат физически тормоз върху съпрузите си.

Те посягали на половинките си само защото не носели пари вкъщи. Често малтретираните мъже са изгубили вяра в съдебните и държавните институции, тъй като "те са винаги на страната на жените".

В бургаския кризисен център за помощ и подкрепа на жертви на насилие има специални стаи, където може да бъдат настанени както жени, жертви на насилие, така и мъже.

През последния месец в Бургаския съд са заведени 7 дела срещу насилници, от които 6 са с молба за незабавна защита, съобщи Валентина Станкова от Центъра за обществена подкрепа към община Бургас. През първия месец на Новата година са проведени спешни консултации с 22-ма клиенти, от които 19 са жени и трима са мъже.

Жертвите на домашно насилие предпочитат да говорят за проблемите си с юристи и психолози. Малка част от тях се обръщат към полицейски инспектори и общински служители.

Немалка част от жертвите на домашно насилие в Бургас оттеглят молбите си, след като веднъж вече са искали да заведат дела срещу съпрузите побойници. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase