Снимка: БГНЕС

750 хиляди педофили дебнат всекидневно в световната интернет мрежа, а все повече деца стават жертва на перверзниците, които "ги откриват и ловуват в интернет" чрез сайтовете за запознанства.

Това каза началникът на сектор "Компютърни престъпления в интернет" към ГДБОП Явор Колев, който участва в открит урок по безопасен интернет на ученици от професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникации "Александър Попов".

Основният начин децата на възраст от 10 до 13 години да бъдат излъгани са публикуваните от самите тях снимки в сайтовете за запознанства, които са доста предизвикателни. Прякорите, които избират, също са предизвикателни и е много лесно да бъдат открити, смята Колев.

Според него е крайно време и у нас да бъдат въведени и да заработят правилата, действащи в Европа и САЩ, като изискването в сайтовете за запознанства да има категорични доказателства, че потребителите са пълнолетни – било чрез данни от кредитна карта, било с някакви лични данни.

На второ място е въвеждането на контрол върху съдържанието поне по възрастов профил, за да не се допускат разговори между деца и възрастни, посочи Явор Колев.

Той отбеляза, че в момента няма законово изискване, което да задължава администраторите да извършват подобен контрол. Според Колев би било добре администраторите да извършват контрола доброволно в името на запазването на живота и здравето на децата.

Явор Колев съобщи, че в ГДБОП месечно се получават по около 7-8 сигнала за деца, станали обект на внимание от страна на педофили. Обикновено сигналите са подавани от обезпокоени родители.

Началникът на сектор "Компютърни престъпления" призова децата по никакъв начин да не дават личните си данни по интернет и да не отиват на първа среща след онлайн запознанство без възрастен придружител.

До шест години затвор предвиждат текстове в Наказателния кодекс, които забраняват разпространението на материали с порнографско съдържание и предоставянето им на непълнолетни, припомни Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase