Снимка: Dnes.bg

Съветът на ректорите в България подкрепи колегите си от Националната спортна академия, които вчера протестираха край Равда заради базата си.

В своя позиция ректорите призовават държавните и общинските органи, които имат отношение към стопанисването на държавните висши училища в България, незабавно да предприемат мерки за решаването на проблема с имота на НСА.

В позицията си съветът призовава „да не допускат в бъдеще подобно арогантно посегателство срещу собствеността и достойнството на което и да е българско висше училище“.

Според ректорите поведението на кмета на община Несебър – Николай Димитров, е недостойно и в противоречие с българските традиции на почит и уважение към академичните институции.

Случаят с лагера в Равда не е изолиран, припомнят от Съвета на ректорите.

Още по темата
"Години наред в Студентския град в София и в университетски имоти в страната се задоволяват нагли реституционни претенции, които разрушават възможностите за нормална академична дейност", пише още в позицията им.

Спорът за собствеността на земята, върху която е изградена базата на НСА в Равда, е отпреди 10 години. И към момента за имотите има висящи съдебни спорове.

В понеделник обаче се стигна до бой между студенти и полиция, след като местната управа реши да премахне част от загражденията пред базата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase