В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase