"Главоломно нарастващият брой цезарови сечения в българските АГ болници става повод за дискусии и тревога сред професионалните среди и майките. Секциото е коремна операция и като такава, тя носи редица рискове и усложнения за майката и бебето."

Това споделиха видни български АГ специалисти на конференцията „Секциото – необходимо и спорно”, организирана от сдружение „Естествено”.

По неофициални данни, ражданията чрез цезарово сечение са достигнали 40% у нас през 2008 г.

„Този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на секциото са комплексни – медицински, социални, психологически, културни. И все пак, извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано”, сподели проф. Атанас Кацулов, АГ специалист с 60-годишен стаж в областта и лектор на конференцията.

„Една от целите на нашето сдружение е да променим нагласите в обществото по отношение на естествения процес на раждане и да популяризираме активното раждане. Считаме, че всяка жена има право на избор кой е най-добрият начин да роди своето бебе и ние предоставяме информация за ползите от естественото раждане”, каза лидерът на сдружението Олга Дукат.

Форумът даде повод да се заговори и за възможността за нормално раждане след предишно цезарово сечение.

„В зависимост от сериозността на индикациите за първо цезарово сечение и ако те не са налице при следваща бременност, е напълно възможно и дори желателно раждането да се извърши по нормален път”, потвърдиха АГ специалисти.

Докторите и майките се обединиха около твърдението, че е нужно да се подобри комуникацията между лекари и пациенти, като по-добрата информираност на жените ще им помогне да избегнат страха от раждането и ще освободи лекарите от цялата отговорност по вземане на решенията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase