"Категорично не се потвърдиха сигналите, че в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Сатовча под натиск е организирано обучение по религия – ислям", съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Огнян Соколов.

Той припомни, че проверката е извършена по жалба на жител на Сатовча.

Проверяващите са разговаряли с жалбоподателя, след което са се запознали с обстоятелствата на място в училището.

"Ние можем да коментираме това, което се случва в училище и което е свързано с планирането, документирането, организацията и съдържанието на учебния процес, обучението и преподавания материал", допълни Соколов.

Експертите са проверили и средното училище „Йордан Йовков“ в село Рибново.
 
"Аз мога да кажа само, че досега сме извършили поредица от проверки в училището в Рибново за евентуални нарушения при обучението по религия – ислям, като избираем предмет, но не сме констатирали нередности“, заяви Соколов.

"Имаше съмнения и обвинения, че учителят по религия Мурад Бошнак е неправоспособен, но той има диплома от Висшия ислямски институт в София, която е представена в министерството", допълни той.

Dnes.bg припомня, че в началото на март независимият депутат Яне Янев заяви, че директорът на училището в Рибново е установил пълен диктат над учителския колектив и насилствено заставя учителите да ходят с облекло, което да не е светско.

Мурад Бошнак настоявал още учителите да насърчават ученичките да ходят със забрадки и арабски носии и карал децата да се обръщат към него, вместо с господин, с ага.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase