В края на миналата година тогавашната шефка на НАП Мария Мургина е започнала открита конфронтация с одитиращите и проверяващи отдели на агенцията, съобщи БГНЕС, цитирайки източници, разследващи престъпленията в Агенцията.

Конфликтът е бил предизвикан от множеството доклади на инспекторите, които констатирали груби закононарушения – съществуване на ДДС-арски мрежи на фирми- фантоми.

Мургина, с помощта на висши служители на Министерството на финансите, моментално закрили цели две дирекции в НАП: „Анализ, методология и противодействие на корупционни прояви“ и „Вътрешен одит“.

Двата отдела са закрити лично по предложение на изпълнителния директор на Агенцията Мария Мургина, с нейна заповед в началото на месец февруари тази година.

Разплитането на една от най-мащабните схеми за източване на ДДС чрез чужди фирми-фантоми – офшорки е започнало от Пловдив през 2006 г.

Компетентните и оторизирани служители на НАП са проследили веригите на офшорните фирми и са установили, че те стигат до териториална дирекция НАП – София.

Става въпрос за източване и препиране на огромни суми – десетки милиони долари, съобщават още разследващите.

Правени са фиктивни инвестиции в туризма и строителството в различни курорти - "Елените", "Слънчев бряг", Несебър, с цел източване на ДДС за стотици милиони лева.

Dnes.bg припомня, че Мария Мургина напусна гръмко на 12 февруари, когато депозира оставката си.

Преди дни пък бе образувано досъдебно производство срещу висши служители на Националната агенция за приходите.

Обвинението срещу тях е по член 282 от Наказателния кодекс – длъжностни престъпления.

Очаква се в началото на следващата седмица срещу бившата данъчна №1 да бъде повдигнато обвинение.

Възможно е тя да отговаря пред Темида и за изнасяне на класифицирана информация.

„Всички служители на Националната агенция по приходи, замесени в случая с вече бившия изпълнителен директор на НАП Мария Мургина, трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки тях“, заяви вчера и зам.-председателят на Софийската градска прокуратура Роман Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase