Висши служители на НАП участват в престъпна схема, чрез която се източва ДДС в особено големи размери и директорът на НАП Мария Мургина трябва да бъде отстранена от длъжността си заради това.

Това съобщи днес на лидерът на РЗС Яне Янев.

По-рано днес стана ясно, че РЗС разполага с информация, че служители и регионални служители на НАП са участвали в престъпна схема, чрез която е източен ДДС в размер на много голяма сума.

"Не е наша работа да обявим кои са тези служители, но срещу тях вече е образувано предварително производство по чл.282 от Наказателния кодекс за квалифицирани длъжностни престъпления", каза Янев.

Тази информация потвърди и зам.-градският прокурор Роман Василев.

Софийска градска прокуратура е разпоредила разследването да се извърши от следователи на Националната следствена служба.

От партията РЗС настояват министърът на финансите Пламен Орешарски да отстрани Мургина, докато случаят бъде изяснен. От партията заявиха, че въпросното източено ДДС се равнява на стотици милиони, които са в размер колкото годишната вноска на България за членство в ЕС.

От партията допълниха, че в престъпната схема се търгува с фалшифициране на документи и има търговия с влияние, също и регистриране на фирми фантоми. Схемата е осъществена именно чрез такива фиктивни фирми, твърдят от РЗС.

От партията заплащиха, че ако до десет дни отговорните институции не предприемат действия по случая, ще информират Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase