"Чиновници отказаха да приемат документите ни за осиновяването на Мария. Не ми дадоха и молба-декларация, която задължително се попълва от кандидат-осиновители в отдела “Закрила на детето” в Пазарджик. Отчаяна съм!".

Три години след като двете й дъщери Росица и Христина бяха зверски убити, почернената майка отново е на ръба на нервен срив.

През октомври 2007 г. семейство Белнейски взеха като доброволно приемно семейство 3-годишната тогава Мария от Дома за деца в пазарджишкото с. Лесичево и оттогава се грижат за нея.

Стоимен и Фани никога не са крили намеренията си, че крайната им цел е да осиновят детето.

“В продължение на месеци събирахме документите да осиновяването. За всяко нещо съм се допитвала до специалистите от отдел “Закрила на детето”.

Повярвайте ми, набавянето на тези документи е свързано с много време, нерви и разходи. В края на миналата година отидох да ги внеса, но отказаха да ми ги приемат”, разказва Фани пред вестник „24 часа“.

Служителите обяснили отказа си с мотив, че така е по-добре за семейство Белнейски.

Те препоръчали на Фани да изчака приемането на новия Закон за осиновяването, като я уверявали, че тогава процедурата щяла да бъде много по-опростена.

“Какво ме бърка мен новият закон. Те трябваше да приемат документите, да ни регистрират като осиновители и да ни проучват. Дали по стария или по новия закон ще осиновим Мария, за нас е без значение”, пали се майката.

"Още в понеделник ще се обадя на колегите да приемат документите на Белнейски. Семейството наистина може да кандидатства като осиновител и документите трябва да дойдат при нас за проучване", заяви директорът на Агенцията по социално подпомагане в Пазарджик Илиана Малинова и обеща пълно съдействие.

Тя призна, че нямат забележки към Фани и Стоимен за отглеждането на Мария като приемно семейство. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase