"НЕ СМЕ СЪОРГАНИЗАТОРИ или ОРГАНИЗАТОРИ и няма да подкрепим и присъстваме на този протест официално, като група".

Така започва адресирано до редакцията на Dnes.bg писмо, в което групата "АнархоСъпротива" опровергава твърденията, че заплануваният за 14-и януари протест пред парламента ще бъде окървавен от анархисти.

"Ние, хората, обединени в неформалния колектив “АнархоСъпротива”, решихме да изразим нашето отношение относно протеста, макар писането на декларации и използването на гръмки думи да не е предпочитаният от нас метод за действие", пишат от организацията и допълват:

"Стоим зад природозащитници и студенти в яростта им, предизвикана от продължаващите процеси на комерсиализация на природа и образование, както и зад гнева им, предизвикан от насилието, съпътстващо тези антиобществени процеси на приватизация.

Но не заставаме зад протести, които открито прокарват националистически тенденции. Не заставаме зад протест, който не само ще е в услуга на държавата и властта".

От "АнархоСъпротива" заявяват, че не виждат здрава логика в това хора с откровено расистки мироглед, с неприкрита неонацистка символика да излизат и задават рамката и тона на протести с конкретна цел и искания...

И всичко това на фона на закани за “най-грозните картини в България” и явните стремежи за ексцесии между враждуващи футболни агитки, което заплашва да опорочи протестите на студентите, да даде формален повод на медии и власт да атакуват и омаловажат целите на подобен протест.

По този начин социалното напрежение ще бъде канализирано за пореден път, а недоволните студенти, еколози и обикновени граждани – омаскарени заради шепа футболни хулигани.

Анархистите наричат манипулация и търсене на евтина сензация участието и подкрепата на гръцки футболни хулигани, които "видите ли, връщали жест към българи, подкрепили протестите в Гърция миналия месец".

По думите им протестите няма да се превърнат в нищо повече от безсмислени паради.

"Нещата не стават по-предизвикателни, креативни и ефективни, а просто ще се превърнат в безформена група хора, държащи табели с надписи; всички са отегчени и им е писнало от това, така че трябва да има по-ефикасни и вълнуващи начини, за да изразиш и постигнеш това, което желаеш", завършват от  "АнархоСъпротива" .

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase