В три училища в Смолянския регион - едното в Смолян, другото в Рудозем и в Професионалната гимназия в Девин, момичета влизат забрадени в час, съобщи за Dnes.bg директорът на Регионалния инспекторат по образованието Тодор Петканов.

По думите му вече са проведени разговори с директорите на учебните заведения, със самите момичета и с родителите им тази практика да бъде преустановена, но...

"Според тях те са убедени вярващи, били сме демокрация, а и никъде нямало забрана, че е неправилно да ходят така", каза Петканов.

В известна степен момичетата са прави, уточни образователният експерт, като визира Закона за народната просвета, където никъде няма забрана за ходене на училище с религиозни символи.

От миналата година обаче в правилника за прилагането на закона е записано, че образованието е светско и е забранено ходенето на училище със забрадка.

"Такава забрана има и във всички училищни правилници", заяви за Dnes.bg Тодор Петканов.

Експертът се надява в края на септември в пленарната зала да влязат промените в закона за народната просвета, където изрично да бъде упоменато и забранено учениците да ходят на училище с религиозни символи, в това число и с христянски кръстове на врата.

Разнопосочни са и сигналите, идващи от Комисията за защита от дискриминация, след като преди 2 години две момичета от  Професионалната гимназия по икономика в Смолян бяха принудени да свалят забрадките, за да посещават училище.

Случаят на Фатме Кехайова и Михаела Василева бе разгледан от антидискриминационната комисия след сигнал от фондацията "Обединение за ислямско развитие и култура".

На двете момичета бе забранено да носят забрадки в училище, тъй като не се вписват във въведената от гимназията униформа. Те на свой ред подадоха молби за самостоятелна форма на обучение.

Засега дебатът за и против забрадките в училище се води в отъствието на обществото като страна, която има какво да каже.

Сега разговорът е между заинтересованите институции - образователното министерство, Организацията за ислямско развитие и култура, училищата в Смолян, местния регионален инспекторат и  Комисията за защита от дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase