България е на първо място по корупция сред страните от Европейския съюз, сочи годишният индекс за възприятие на корупция на „Трансперанс интърнешънъл“.

За 2008 г. индексът за България е 3,6, което е безпрецедентно отстъпление и влошаване на антикорупционната политика на държавата, каза зам.-председателят на Управителния съвет на „Транперанс интърнешънъл“ за България Димитър Кюмюрджиев.

На практика страната ни се е върнала на нивото от 2000-2001 г., когато започнаха преговорите с Европейския съюз.

Според него вече България не е устойчиво корумпирана, а силно корумпирана страна.

През миналата година индексът за страната е бил 4,1, като според скалата на „Прозрачност без граници“ колкото резултатът е по-близо до нулата, толкова проблемите с корупцията са по-големи.

Димитър Кюмюрджиев допълни, че спадът се дължи не само на липсата на антикорупционни мерки, а и на отсъствието на политическа воля за противодействие на корупцията.

Основните проблеми са в областта на стратегическите концесионни сделки, обществените поръчки, съдебната система и злоупотребата със средства от европейските фондове, отбеляза Диана Ковачева, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ в България.

Според председателя на управителния съвет Огнян Минчев, след като България е влязла в Европейския съюз, българските институции са загубили интерес да полагат усилия за подобряване на институционалната среда. Управляващите си казаха: „вече влязохме в ЕС и ще се държим естествено“, и точно заради това „нормално държане“ индексът за страната е такъв, обясни Минчев.

Според него реакцията на българските институции след последните доклади на ЕК са преди всичко пиар, без да се предприемат съдържателни дълбочинни мерки.

Димитър Кюмюрджиев отбеляза, че Румъния, която традиционно е след нас, вече ни е изпреварила и е регистрирала развитие.

Повишен е индексът на Македония и Турция, допълни той. Според него България е провалът на Европа в областта на противодействие срещу корупцията.

Регионалният директор за Европа и централна Азия на „Прозрачност без граници“ Миклуш Маршъл отбеляза, че тази година се забелязва спад в индекса на страните с най-добри показатели, каквито са Великобритания, Норвегия, Финландия.

Според него влошаването на резултатите се дължи на факта, че обществото реагира остро на корупционните практики и не приема добре, когато органите не реагират бързо и адекватно. За 2008 г. средният индекс за възприятие на корупцията за страните от ЕС е 6,48.

На първо място по некорумпираност сред европейските държави са Дания, Швеция и Швейцария. На последните 3 места са Полша, Румъния и България.

Изследването за определяне нивата на индекса обхваща 180 държави в света.

В тази класация България се намира на 72-ро място заедно с Китай, Македония, Мексико, Перу, Суринам, Свазиленд и Тринидад и Тобаго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase