Акциите на ДАНС, при които бяха привикани Николай Маринов - Малкия Маргин и Златомир Иванов-Баретата, нямат законови основания, заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Според него ДАНС се употребява политически, за да се отклони вниманието от спирането на стотици милиони евро за България от ЕС и да се покаже, че "властта тропа оръжие и заплашва някого".

Атанасов смята, че ДАНС трябва да обясни защо тези хора са били призовани.

По думите му, съгласно Закона за ДАНС, задачите на агенцията са свързани с контраразузнаването и с борбата с корупцията по високите етажи на властта.

"Борбата с организираната престъпност е правомощие на МВР. При тази ситуация - "да се пие кафе със Златко Баретата и Маргина", е логично да се попита в коя от тези законови задачи влиза ДАНС", попита депутатът.

И отговорът не се забави: Не сме предлагали на "гостите" си кафе, а единствено чаша минерална вода, съобщиха от ДАНС.

Явно незадоволен от отговора им, Атанасов прикани ДАНС да обяви дали двамата са част от чужди разузнавателни служби.

"Ако са свързани с борбата с корупцията по високите етажи на властта, е нужно да попитаме "кога ще поканят на кафе и министрите, от които са взимали подкупи, или са им давали", добави Атанас Атанасов.

"Казаха ми, че в ДАНС нямат автомати за кафе, дано да са си купили", така шеговито Татяна Дончева от левицата коментира акцията на агенцията.

Според нея друг е въпросът колко от свършената от ДАНС работа ще бъде полезна в последствие.

По думите й срещите са оповестявани, за да бъдат държани медиите в течение и да е ясно, че "ДАНС върши някаква работа".

"Кажете на директора й да си намали съобщенията и той ще го направи с радост", препоръча червеният депутат на журналистите.

"Създадохме ДАНС, за да свърши работа за две пари. Оставете я да си я свърши", завърши Дончева.

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов пък предположи, че акцията на ДАНС вероятно е заради връзки на Баретата и Маргина с високите етажи на властта.

„Всички знаят, че за тези лица има подозрения за връзки с криминалния контингент, а ДАНС има превантивна дейност и функция, както и функция по разкриване на престъпленията", посочи Спасов.

На въпрос дали е нормално лица като Златко-Баретата и Маргина да бъдат канени на кафе от ДАНС, Спасов отговори, че поканата е била доста настоятелна и вероятно ще има превантивен и дисциплиниращ ефект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase