"Ние се оказахме една провалена държава. България се движи наникъде, забавили сме реформите след влизането си в ЕС, няма и видимо засилване на държавността и на институциите", каза в специално интервю за Dnes.bg Юлияна Николова, директор на "Европейския институт".

"Всички питат и пишат колко пари са ни спрели. Досега цялата калкулация излиза около 600 млн. евро, но не това не е най-страшното и тежкото. Ние загубихме доверие. Знаем, живели сме го, колко трудно връщаш доверие, а ЕС се базира на ценности, основната от които е доверието между членовете на съюза", коментира тя  Доклада на Еврокомисията за усвояването на еврофондовете.

Николова допълни, че вече никой няма да ни вярва и ще бъде доста по-трудно и много по-скъпо да възстановим доверието, отколкото изгубените пари от фондовете.

"България трябва да предприеме мерки, така че да осигури парите, които Европа щедро предоставя, да стигат до българските граждани, а не да изтичат през корумпирани чиновници", пишат от Брюксел, а тук Николова отговаря:

"Вярвайте ми, в тези 16 години, с които по някакъв начин съм свързана с европейската интеграция, аз по-тежко изречение в доклад не съм срещала".

Според нея едва ли ще се стигне до задействането на член 7-ми от Договора от Ница, който предвижда суспендиране на членството ни в ЕС.

По думите й, България все пак не е беззаконова държава и не е нарушила цялостната ценностна система на ЕС, за да се стигне до изхвърлянето ни от общността, но:

"У нас трябва да има виновни, трябва някой да понесе отговорността, защото демокрацията е система на отговорности. При нас дори предишният скандал в МВР не завърши с поемане на отговорност, даже министърът на вътрешните работи беше изпратен с благодарности", каза тя.

"Във всяка една нормална държава, като ключовата дума е нормална, си тръгва правителството", завърши Юлияна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase