Екстремисти атакуваха с камъни, бутилки и "коктейли Молотов" участниците в първия гейпарад в София, така "Дойче Веле" коментира "настръхналостта" на българското общество срещу по-различните негови представители.

Според изданието, на шествието се откроили два стила на поведение: европейски - на участниците в гейпарада, и крайно консервативен - на екстремистите и в известен смисъл на властта.

За разлика от нищо непредизвикващото подобна реакция поведение на стотината хомосексуалисти, излезли просто за да заявят, че са там и че съществуват, всички останали се показаха като хора с напълно ретроградно мислене, пише "Дойче Веле".

Германското издание посочва и примерите: от премиера Станишев, който заяви, че приема, без да одобрява събитието, през някои от лидерите на политическите партии, до църквата, която зае крайно консервативна позиция.
Една от интерпретациите на случилото се говори ясно за това, че българинът не само е по-консервативен, отколкото сме предполагали в отношението си към по-различния от него, но и че в българското общество има добре консолидирана съпротива и дори враждебност спрямо такива хора.

Можем да използваме и още по-силно определение, защото какво друго, ако не чиста агресия, стои зад използването на камъни, бутилки и дори "коктейли Молотов" срещу една малка групичка безобидни хора, които определяме като "обратни".

Тази "настръхналост" на обществото, което скочи да брани това всички да сме еднакви, да сме в униформи, е крайно притеснителна и говори за неграмотна изостаналост, твърди изданието.

Оказва се, че българинът няма проблем с един Азис, с неговото далеч по-предизвикателно и на моменти дори отблъскващо поведение, но пък се засяга на чувства, гордост и достойнство от една малка група хора, които си вървят мирно и тихо по улицата, заявявайки своята сексуална ориентация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase