Гейпарадът в столицата, който ще започне днес следобед от Моста на влюбените (зад НДК), е една от най-коментираните теми във виртуалните общности на българските гейове и лесбийки, установи проверка на Dnes.bg.

Преди седмица това събитие беше просто „гей-прайд”. Тази седмица станахме свидетели на нечувано досега посегателство към свободата и достойнството на една социална група в България, с нищо по-лоша, нито по-добра от всяка друга, пише в коментар на страницата на Българската гей организация „Джемини“.

Обикновеният човек, който не споделя противоречивите със законността си прокламации на националистите, беше наречен „малоумник”. Вече цяла седмица сме свидетели на откровен фашизъм и призиви за геноцид. Това се случва през 2008 година, в България – държавата, горда, че единствена в Европа е защитила евреите си по време на Втората световна война, коментират от БГО „Джемини“.

"Обръщаме внимание на г-н Расате, че в България няма нито един случай на лесбийска педофилия! Факт, който настояваме той сам да провери в медии и архивите на всички правораздавателни органи. Така сам ще се увери, че може да бъде спокоен от вероятно посегателство на хомосексуални хора спрямо неговата дъщеричка, за която той с право изпитва притеснения, поне до навършване на установената от Закона в България възрастова граница, за даване съгласие за секс.“, коментира Патриция Василева-Елия в сайта на българските лесбийки.

Във форума на BGLesbian четем и мнението на потребителката с ник „Терпсихора“- „И аз ще дойда, като се замисля, моят скептицизъм винаги е бил добър защитен механизъм, но тук не му е мястото. Писна ми да се обяснявам някому. Нямам какво да крия. Ще ми се веднъж да изляза над рамките си за някаква кауза и тази ще е тя.“

Припомняме, че гейпарадът стартира в 16.30 часа. Шествието ще приключи до Червената къща.

"Джемини" призовава участниците да не отговарят на провокации и да не участват в конфронтации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase