До края на седмицата адвокатът на Симеон Сакскобургготски - Ели Христова, ще внесе в Пловдивския окръжен съд искова молба за собственост на резиденция „Кричим”.

От прессекретариата на лидера на НДСВ коментират, че България е правова държава и е крайно време темата с царските имоти да бъде приключена окончателно, а не да бъде политизирана.

По думите на депутата Минчо Спасов в партията са получили сигнали, че царските имоти, конкретно в Кричим, отново ще бъдат използвани предизборно.

Царското семейство разполагало с необходимите нотариални актове отпреди 70 г., според които имотът в Кричим е строен с лични средства на цар Борис ІІІ през 1937г. и представлява "скромна резиденция на царското семейство".

Имотът фигурирал и в списъка на частните царски имоти, които подлежали на национализация, направен през 1946г. от правителството на Кимон Георгиев.

В края на април т.г. Пловдивският административен съд обяви за нищожна заповедта на областния управител Тодор Петков, с която той отказва да предаде имота.

Ден по късно Петков обяви, че възстановяването на двореца на Сакскобурготски и сестра му е парадокс.

Той припомни, че 371 декара и прилежащите към тях сгради, за който имот се претендира са публично-държавна собственост и нямат идентичност.

В момента Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 год.

Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

На царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” /от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община/, “Царска Бистрица”, “Саръ-гьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase