Днес в столицата бе проведен митинг, на който родители, ученици и учители протестираха против експериментите по отношение на зрелостните изпити.

Митингът бе организиран от движението на родителите за качествено образование и випуск “Единство”, съобщават колегите от teenproblem.net.

Протестиращите под наслов " Матури-да, експерименти-не", се обявиха категорично против експериментите, които предвижда Министерството на образованието и науката с изменения на Закона за народната просвета, касаещи матурите.

Присъстващите алармираха, че е налице погазване на основни права на учениците, след като с готвените промени, зрелостните изпити ще навредят сериозно на учениците.



Протестиращите обявиха още, че липсват адекватни действия по отношение подготовката и организацията за провеждане на зрелостните изпити.

Според участниците в днешните протести, провеждането на матурите в този вид ще предизвика редица негативни ефекти, върху учениците, предвид това, че същите ще бъдат проведени " без арбитър, без ясни критерии за оценяване, без качествени, предварително апробирани тестове, без право на второ явяване, без никаква подготовка на системата, без подготовка на учители и ученици и т.н.".

Ученици и преподаватели се обявиха категорично против провеждането на матурите в този им вид и заявиха още, че не са опитни зайчета и не желаят с тях да се експериментира.

По време на мирния протест, властимащите бяха обявени за псевдо-управляващи, а ученици добавиха, че сегашният министър не е техният министър, тъй като той им вреди.

Движението на родителите за качествено образование призоваха да бъдат взети предвид техните искания, а именно - випуск 2008, 2009 и 2010 да имат правото на избор коя оценка да влиза в дипломата им - дали тази от матурата или средно-аритметичната от годишните оценки.

Организацията иска още за оценката от матурата да се издава отделно свидетелство.

Предложенията ще бъдат представени на комисията по образованието към НС и ако не бъдат взети предвид, от организацията заплашиха, че следващият протест ще бъде пред парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase