Президентът Георги Първанов заяви категорично, че има доверие в българската правосъдна система и не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си на помилване по случая с Майкъл Шиилдс.

Държавният глава е приел днес Арлийн Маккарти, член на Европейския парламент, която е лобирала за снисхождението на властите за осъдения за опит за убийство Шийлдс.

Според Първанов по случая е приложима Конвенцията за трансфер на осъдени лица и не може да се очаква получаването на съгласие от българските институции за помилване, каквото те не могат да дадат, съобщават от прессекретариата на Дондуков 2.

В средата на ноември британски издания съобщиха, че българското правителство практически е пуснало на свобода Майкъл Шийлдс.

Изданието Liverpool Daily Post написа, че президентът Първанов е изпратил писмо до английските власти, в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство.

Британските медии гръмнаха, че справедливостта вече е възтържествувала и невинният пленник най-накрая ще бъде освободен.

Тогава потърсени от Dnes.bg за коментар, от прессекретариата на президента съобщиха, че такова писмо има и то е било изпратено още през октомври.

Dnes.bg припомня, че Майкъл Шийлдс бе осъден на 15 години затвор, след като през май 2005-та удари с камък в главата и едва не уби бармана Мартин Георгиев. Впоследствие присъдата му бе намалена, а по-късно му бе позволено да я доизлежи в британски затвор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase