"Сутринта в деня на катастрофата отидох на подводен риболов, след което бях вкъщи и с познати пийнах само две-три глътки домашна ракия, след което се качих в колата, като дори съм забравил, че съм употребил алкохол".

Това призна световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки в първата си пресконференция след тежкия пътен инцидент на 5 авугст.

Тогава той причини тежка катастрофа с един загинал, а едно момиче е в кома.

"Не бях пиян и неадекватен по време на катастрофата. Може би алкохолът се е отразил, защото тогава бях на диета.

Пробата за алкохол след катастрофата стана много бързо - само в рамките на 8 часа. Готов съм да понеса най-тежкото наказание, ако това ще доведе до спиране на войната по пътищата", каза Стависки.

"Не искам да има политически спекулации около тази трагедия, защото се появи информация, че се готвят поправки в закона с цел да получа по-малко наказание.

Това изменение няма нищо общо с мен, защото то касае хората, които не са участвали в катастрофа, а аз участвам", допълни той.

Тази поправка в Закона за движение по пътищата е искана още преди 5 август, когато стана инцидента.

"Разбирам, че съм направил престъпление срещу хора, срещу Албена и себе си дори, защото сега не мога да гледам хората в очите", каза още Стависки.

"След този инцидент всички вече ме мислят за престъпник, но аз заслужавам негативните реакции срещу мен", посочи той.

"За нас вече няма бъдеще, а живеем ден за ден, защото плановете, както се видя след тази катастрофа, са едно, а действителността - друго", добави и партньорката му на леда и в живота Албена Денкова.

"По закон прокуратурата трябва да ми предложи споразумение за съкратена процедура, но това не е направено и аз не съм се пазарил с нея, каквато информация излезе в медиите", допълни Стависки.

"Преживяхме ужасни неща и все още не можем да се съвземем след тази катастрофа може да разчитаме само на най-близките си приятели, но много хора, които бяха близко до нас, сега вече ги няма", заяви Албена Денкова.

"Това, че сме известни, не ни помага, а само ни вреди, защото ако не бяхме световни шампиони, този случай може би щеше да остане само в полицейските хроники", каза тя.

"Аз не мога да се призная за виновен, докато не станат готови всички експертизи", каза Стависки, като посочи, че има съмнение в изготвянето на пътната експертиза.

"Преди катастрофата бях спрян от полицейски патрул, макар че карах само с 40 км в час зад един микробус", обясни той.

"Полицаите ми искаха документите и ми обясниха, че ме спират, защото не могат да видят номера на колата от прекалената близост на буса пред мен.

Познаха ме и ми се зарадваха, дори ме питаха къде е Албена, но вече не будя симпатии в обществото след тази катастрофа", каза Стависки.

"Обичам да карам бързо, но винаги съм се съобразявал с пътната обстановка. В деня на катастрофата това не стана и се случи този инцидент, но не мога кажа с каква скорост съм карал", допълни Стависки.

"Сега не мога да мисля за кариерата си, отклоних всички предложения за участия в шоу програми, като останаха само тези, за които има предварително сключени договори", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase