Средства от бюджета в размер на 20 до 40 милиона лева ще иска през 2008 година социалното министерство, за да ги вложи в обновяване на съществуващите и в изграждане на нови детски ясли и градини, каза министър Емилия Масларова.

"Все още проблем в страната са не таксите в детските заведения, а местата в тях", уточни министъра.
 
По думите й раждаемостта в страната се е увеличила - през миналата година са се родили около 3000 бебета повече от предходната, а през тази година до септември са родени близо 4000 бебета повече от родените през 2006 година и се очаква до края на годината броят им да достигне около 5000.

Междувременно на протест пред министерството на труда и социалната политика организацията "Движение на българските майки" поиска оставката на министър Масларова и на здравния министър Радослав Гайдарски.

Протестът е провокиран от филма, излъчен по BBC, за живота на децата от дома в с. Могилино.

Настояваме за спешно повишаване на качеството на здравните и социални грижи за децата, каза Мария Милева, член на „Движението на българските майки“.

В специална петиция протестиращите поискаха организирането на среща под егидата на президента между председателя на парламента, министър-председателя и представители на гражданските движения и организации, на която да бъдат ясно поставени проблемите в областта за грижата на децата и конкретни предложения за решаването на най-наболелите проблеми в тази сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase