От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната.

Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН.

Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти.

За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев и началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева.

Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзиите.

До момента ефективните стачни действия са в рамките на осем дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда.

Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование.

КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов.

Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време.

Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase