Над 6000 учители се събраха на протест в карето пред Министерския съвет и Президентството.

Двама учители припаднаха във втория час от протеста, линейка на Спешна помощ ги отведе в болница.

На митинга присъстваха учители от София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Враца и Сандански.

Ръководствата на синдикатите и учителите заявяват, че протестират не само за стопроцентно увеличение на заплатите, но и заради незавършените ремонти в училищата и недоставените навреме безплатни учебници.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че броят на учителите в страната, участващи в гладната стачка, се увеличава.

Изказванията на учителите и на ръководствата на синдикатите се редуваха с викове "Победа" и "Оставка" /към министъра на образованието и науката Даниел Вълчев/.

Стачкуващите издигнаха плакат на премиера Сергей Станишев като Пинокио, на който пише "За даскало и наука въобще не му пука, но за да капне в катрана и мед рече: "Образованието е приоритет".

Янка Такева заяви, че няма да има никакво отстъпление и призова, който предаде учителите да бъде линчуван на площада. 

Митингът на стачкуващите учители приключи с изпълнение на националния химн и с викове "Всеки ден ще е така до победата".

В края протестиращите учители бяха поздравени от президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който изтъкна, че и други сектори се борят за достойно заплащане.

Тренчев каза: "На премиера искам да кажа, че не трябва да се оправдава, че работи под натиск, защото учителските искания се поставят от месеци наред и до сега можеха да са решени".

Президентът на КТ "Подкрепа" се обърна и към президента Георги Първанов, при чието споменаване тълпата отвърна със силни освирквания.

Искам да кажа на президента, който намекна, че би желал да посредничи за постигане на споразумение, да разбере, че дори в съседна Сърбия, където имаше война, учителите взимат три пъти повече от българските си колеги. Никакво огъване, само напред, призова Константин Тренчев.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев заяви във Враца, че в петък ще стане ясно как ще бъде компенсирано загубеното учебно време през стачните дни.

"За утре, за 9,30 часа съм насрочил заседание на политическия кабинет и колегите ресорни заместник - министри ще направят предложение по какъв начин да бъде компенсирано загубеното учебно време. Първо трябва да вземем една по-подробна информация от страната, която в момента се обобщава и второ да видим все пак до кога ще продължат ефективните стачни действия и едва тогава ще можем да се ангажираме с това какво е възможно. Ако няма възможност за преструктуриране (на учебния материал- б.р.) ще трябва да отнемем от ваканциите. Надявам се с общи усилия да преструктурираме учебното съдържание в съществуващите учебни дни", допълни Даниел Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase