"Нашите разговори продължават със социалните партньори и ние се разбрахме следващата ни среща да бъде на 12 септември", съобщи просветният министър Даниел Вълчев.

Повече от два часа продължиха преговорите между него и представителите на учителските синдикати от КНСБ и КТ „Подкрепа“, които настояват за по-високи учителски заплати.

На въпрос дали се надява все пак да няма учителска стачка, той каза, че за това ще говори след два дни, когато продължат разговорите.

Той е уведомил социалните партньори още веднъж за становището на правителството по отношение на образованието.

„Някои хора искат неща като че ли са завършили училището на магиите, но аз съм завършил реално училище“, изрази се метафорично министърът.

Той отново подчерта, че в момента средната учителска заплата е 444,20 лева, а като се прибави и 13-та заплата, което става на три пъти през годината, е 472,11 лева.

Попитан отново дали не се притеснява, че ще има стачка и учебната година няма да започне навреме, министърът каза, че единственото, което го притеснява е Халеевата комета да не промени траекторията си и да удари Земята.

Междувременно Синдикатът на българските учители, Независимият учителски синдикат към КНСБ и синдикат "Образование" към КТ Подкрепа" са препотвърдили готовността си за ефективни стачни действия.

На 15 септември в цялата страна от 9.00 до 10.00 ще има едночасова предупредителна ефективна стачка на учителите, каза лидерът на КНСБ Желязко Христов.

Между 17 и 24 септември учителите предвиждат да има молебен за спасяване на българското образование, мълчаливо бдение, автошествие, ден на мълчанието в класната стая.

За 24 септември е насрочена еднодневна ефективна стачка.

Стачки ще има на 25 и на 26 септември.

Синдикатите настояват и за бърза среща с президента Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase