Представителите на синдикатите ще се срещнат с образователния министър Даниел Вълчев, по повод исканията си за увеличаване на заплатите в сферата на образованието.

Вчера министър-председателят Сергей Станишев обяви пакет от мерки за перспективите на образованието, като се предвижда и поетапно увеличение на заплатите в образованието през следващите две години.

Мерките на правителството предвиждат изпреварващото увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2008 г. с 10 на сто и още 10% в средата на годината.

Синдикатите не са съгласни с вижданията на премиера и техните искания са за по-високо поетапно увеличение на заплатите през следващата година.

Около 370 лева е средната заплата в училищата и под 300 лева - в детските градини на София, съобщи заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова.

По димите й цитираната от правителството средна учителска заплата от 444 лева е може би максималното заплащане за човек с най-висок клас, добави тя.
 
Вече се наблюдава трайна тенденция на недостиг на учители в детските градини, а съвсем скоро такъв недостиг ще се почувства и за кадри в началното и основното образование, прогнозира Фандъкова.

Синдикалистите предвиждат, че няма да се споразумеят с правителството и на 15 септември учителите ще стачкуват.

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов заяви, че мнозинството от учителите са готови за едночасов протест на 15 септември, а има и такива, които са готови за еднодневен протест.

Учителите настояват да получат гаранции, че заплатите им ще бъдат увеличени със 100 процента през 2008 г., както  средства от бюджета за образованието в размер на 5 на сто от БВП.

И председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева изрази резерви, че на днешната среща ще бъде постигнат напредък по исканията на учителите.

„Ще чуем поредните политики, но безспорно не сме доволни“, каза тя.

Днес се очаква окончателното решение на синдикатите за стачка.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase