Два трактора са в Ботаническата градина в Балчик и изкореняват палмите и редките растения, собственост на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, съобщи директорът на университетските ботанически градини д-р Красимир Косев.

Пред Дарик радио той добави, че в Двореца на румънската кралица има засилено полицейско присъствие.

Застрашена е и кактусовата колекция – втора по големина в Европа, с над 350 ценни вида, алармира д-р Косев.

30 души ще останат без работа, пропадат договори с туроператори.

"Няма напрежение между служителите на архитектурен комплекс „Двореца” и тези на Ботаническата градина в Балчик", заяви пред Дарик радио директорът на комплекса Тошко Гяуров.

"В никакъв случай не може да се говори за изкореняване на палмови дървета и кактуси, а за преместване на редките растения в стопанския двор на Ботаническата градина, каквато е практиката всяка година", допълни още Гяуров, опровергавайки първоначалната информация, че трактори изкореняват редки видове.

Няма засилено полицейско присъствие в Двореца, категорични бяха от Областната дирекция на полицията в Добрич. Представители на охранителните фирми са единствените униформени, които се намират в момента там.

Всичко това се случва, след като правителството предостави на Министерството на културата 183 декара от културно-историческия парк.

За Ботаническата градина към Софийския университет остават около 11 декара с разсадник и стопански двор.

Теренът не включва лятната кактусова градина.

Уникалните кактуси ще бъдат прибрани в оранжерията и посетителите няма да имат достъп до тях.

От архитектурно-парковия комплекс, който е под шапката на Министерството на културата пък твърдят, че от пет години насам ботаниците неправомерно събират такси на входа на Двореца, а това влияе зле върху имиджа на комплекса.

Днес министърът на културата Стефан Данаилов ще даде пресконференция по повод решението на Министерския съвет за Двореца - Балчик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase