100% увеличение на заплатите на работещите в средното образование искат Синдикатът на българските учители, Синдикат Образование към КТ "Подкрепа", Независимият учителски синдикат, Съюзът на работодателите в системата на Народната просвета и Сдружението на директорите в средното образование.

Това обяви Янка Такева, която допълни, че настояването им е увеличението да стане поетапно от 1 октомври тази година и от 1 януари догодина.

Средната брутна учителска заплата за 2007 г. е 404 лева.

Синдикатите предлагат на образователното министерство да започнат преговори по искането за увеличение на заплатите.

„Ефективните стачни действия ще започнат през септември, ако дотогава няма изпълнение на исканията“, каза Такева.

„Повече от хиляда учители от страната са подали молби за работа в чужбина - основно в Румъния, Великобритания и Скандинавските страни, заради ниските заплати у нас“, каза Самуил Шейнин - председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Според председателя на учителския синдикат към КТ "Подкрепа" Крум Крумов не съществува никаква опасност учебната година да не приключи за децата от горен курс.

Междувременно образователният министър Даниел Вълчев заяви, че със средства от системата на образованието от 1 януари 2008 г. заплатите на учителите могат да се увеличат със 100 лева.

„За това ще са необходими между 180 и 200 милиона лева, с които МОН разполага "от свиване на системата" - от съкращаване на учителски щатове и от закриване на училища в страната, допълни той.

Министърът каза че е внесъл доклад в Министерския съвет с искане за 25 на сто увеличение на учителските заплати.




Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase