Засега прокуратурата отказва да образува досъдебно производство срещу Румен Овчаров и Ангел Александров.
 
Събрани са обаче данни за противозаконни действия на двамата в рамките на разследването срещу следователката Татяна Шарланджиева и освободения вече от длъжност зам.-министър на икономиката Корнелия Нинова.
 
Енергийният министър и шефът на следствието ще бъдат разследвани, но не става дума за повдигане на обвинение, съобщиха от прокуратурата.
 
Ако в хода на разследването се съберат данни срещу Нинова, Шарланджиева, Овчаров и Александров - и на четиримата ще бъде повдигнато обвинение.
 
Повдигнато е обаче обвинение срещу освободения зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски.

Досъдебното производство е образувано за това, че в качеството си на заместник-министър е използвал служебното си положение, за да набави за себе си противозаконна облага.
 
Законът предвижда до три години лишаване от свобода за това престъпление.
 
Проверката на прокуратурата по скандала се е водила по пет направления.
 
Проверявано е извършил ли е Румен Овчаров действия срещу Ангел Александров и дали е отправял закани във връзка с делото „Топлофикация.“ По него няма основание да се образува наказателно производство, сочат резултатите от проверката.
 
Второто направление е дали Александров е използвал служебното си положение по отношение на "Булгартабак", Държавния резерв и хазарта, за да набавя облаги за себе си или за трето лице. Проверявано е също така искал ли е пари директорът на Националното следствие от директора на "Булгартабак" Христо Лачев.
 
Dnes.bg припомня, че скандалът гръмна, след като по искане на Ангел Александров бе отстранена следователят по делото "Топлофикация“ - София Татяна Шарланджиева, тъй като изнасяла информация на свидетеля Красимир Георгиев - шеф на "Фронтиер" и смятан за близък на министър Румен Овчаров.
 
В отговор Шарланджиева и следовател Зоя Иванова заявиха, че шефът на следствието е оказвал натиск по делото за "Топлофикация" и че се опитвал чрез тях да лобира за частни интереси в областта на хазарта, Държавният резерв и "Булгартабак".
 
В отговор Ангел Александров обяви, че "човек, който се смята за собственик на държавата", си е позволил да го "заплашва, включително и физически", като по-късно уточни, че този човек е Румен Овчаров.
 
Скандалът се разрази още повече, след като директорът на “Булгартабак” Христо Лачев обяви, че директорът на националното следствие му е искал пари - по 150 000 лв. месечно.
 
Впоследствие заради скандала бяха освободени зам.-министърът на държавата политика при бедствия и аварии Делян Пеевски и зам.-министърът на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, а Румен Овчаров и Ангел Александров излязоха в отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase