Снимка: БГНЕС
Тази година на зрелостния изпит по български език се получи най-високият резултат в брой точки в исторически план. 58,48 е средният резултат, който е с няколко десети по-добър от досегашния най-висок, получен през 2008 г. Това каза пред медии служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков по повод резултатите от националното външно оценяване след четвърти клас и държавните зрелостни изпити.
 
Намалява делът на слабите, средните и добрите оценки за сметка на много добрите, отличните и оценките 6.00 на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Няма регион в страната с понижени резултати, а значително увеличение отбелязват Кюстендил, София-област, Перник, Пазарджик, Видин и Велико Търново, посочиха от Министерството на образованието и науката (МОН).
 
Максимален брой точки от матурата по български език и литература имат 24 зрелостници. През миналата година такъв резултат е имал само един дванадесетокласник. 
 
Средният резултат на зрелостниците е по-висок в сравнение с 2023 г. и по отношение на изпитите по математика, информатика, биология, информационни технологии, география и др. 
 
Резултатите на четвъртокласниците от националното външно оценяване също отбелязват ръст. Общо 15 570 ученици са получили две отлични оценки. Това е с над 5600 зрелостници повече в сравнение с миналата година. Средният брой точки по български език и литература е 72,6 точки, което се равнява на оценка 4,97, а по математика – 70,53 точки (4,87).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase