Снимка: БГНЕС

Абитуриентите ще трябва да си предвидят повече джобни, ако смятат да спазят традицията за шумни автошествия от училищния двор до ресторанта. По 50 лева ще трябва да платят и шофьорът, и пътникът, ако абитуриент се вози извън прозореца на колата. А 10 лева ще струва удоволствието да се надува клаксона.

"Глобата за използването на звуков сигнал е 10 лв., все пак е нарушение. Ако се подава през прозореца, означава също, че пътува, без да е поставил обезопасителен колан, за което се предвиждат 50 лв., водачът също търпи санкция", обясни Мария Ботева от "Пътна полиция".

Още по темата
Тя припомни, че има случаи на празнуващи, които карат след употреба на алкохол и наркотици. Полицията няма да подмине това, увери тя.

Униформените напомнят също, че са забранени пиротехническите средства с районите на църкви и лесно запалими предмети. Призивът към абитуриентите е да празнуват отговорно, без да застрашават здравето си и това на околните.

Полицията вече е огледала редица обекти, където младежите ще празнуват. Проведени са срещи с различни училищни ръководства, за да бъдат планирани мерки за безопасност, обменена е информация и с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", съобщи Милорад Йорданов от "Охранителна полиция".

Той посочи, че вече са направени огледи на районите около училищата. Текат и беседи с родители, ученици и учители.

Полицията вече е говорила и с кметовете по темата за опазване на обществения ред. С частните охранители вече са обсъдени и мерките за проверки в заведенията.

Полицията ще следи за действията на криминалния контингент, както и за нетипично паркирани коли. Засилен контрол срещу наркоразпространението ще има около училищата, каза Йорданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase