Снимка: БГНЕС

На 20 май от 11 часа пред Министерството на финансите ще се състои протест заради проблемите в сферата на висшето образование и науката, каза днес във Варна проф. Лилия Вълчева, председател на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ.

Тя уточни, че основната причина е, че служебният кабинет не изпълнява законови изисквания.

Промените в Закона за висшето образование дават ясни и точни текстове за политиката на доходите в системата - от стипендиите на студентите до възнагражденията на докторантите, обясни Вълчева, цитирана от БТА. Тя допълни, че през последните години висшето образование е недофинансирано. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличаваше, а парите за тази сфера намаляваха – от 0,75 на сто до 0,6 на сто от БВП, каза Вълчева. По думите ѝ това е причината за провала на много от заложените реформи. Като най-тежка сред тях тя посочи създаването на специализирана администрация, която да помогне на висшите училища да изпълняват задължението си да развиват усилено научно-изследователска дейност. Това не бе направено, каза Вълчева и подчерта, че заради действията на настоящия служебен кабинет системата започва да върви стремглаво надолу, включително политиката по доходите.

От 1 януари тази година в бюджета на държавата има 39 милиона лева, които са гласувани и трябваше да осигурят увеличение на заплатите и тези на асистентите да станат 2 100 лева, каза още синдикалният лидер. Тя подчерта, че размерът на възнагражденията в системата на висшето образование и науката не е променян от началото на 2023 година, а е трябвало да има корекции и от 1 април. Тогава заплатите на асистентите трябваше вече да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната и да станат 2 516 лева, допълни Вълчева.

Тя каза още, че протестът на 20 май получава подкрепата и на Съвета на ректорите у нас. По думите ѝ към него ще се присъединят представителите на синдикат „Подкрепа“, както и учени, докторанти, студенти, хората на културата и духовността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase