Снимка: БГНЕС

Скок на заразените с коклюш в София. По данни на здравната инспекция потвърдените случаи през изминалите 7 дни са 75. За сравнение седмица по-рано те са били двойно по-малко, съобщава БНР.

Според данните за последната седмица потвърдените случаи на коклюш са скочили с над 50%. Два от всеки три случая са установени в София, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

През изминалата седмица в лаборатория са потвърдени нови 112 случая на коклюш, което прави общият им брой 317. За същия период на миналата година те са били едва 4.

С коклюш от началото на март до 15 април са диагностицирани 56 ученици от 10 столични училища. Паралелки под карантина няма. На училище не ходят само контактните от класа - тези, с пропусната имунизация

Противоепидемични мерки на национално ниво към момента не се налагат, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни блести.

"Децата, които са болни в момента и все още карантината продължава, реално нямат последния прием, който е задължителен, когато навършат 12 години", обясни Марияна Пенева - медицинска сестра в столично училище.

По предписание на здравната инспекция заразените си остават у дома за 2 седмици. Контактните им, с пропусната ваксина срещу коклюш, също не посещават училище 14 дни.

Тази година на имунизация подлежат родените през 2012 г. и 2018 година. Ваксината може да бъде поставена по всяко време, независимо от рождената дата на детето.

И сред имунизираните има заразени.

"Ваксината не осигурява 100% защита, но пък пази от тежки форми на коклюш и от смъртен изход", каза д-р Наталия Габровска - пулмолог СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

"На всеки 3 до 5 години ние си наблюдаваме, и тук не говоря само за България, говоря за цяла Европа, такива епидемични вълни от коклюш. То си съществува сред нас. Променя се дори самият причинител с времето", заяви д-р Трифон Вълков - СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

Новородените са най-застрашени от тежко протичане на коклюш.

"Всеки 2 на хиляда бебета са изложени на реален риск от смърт при това заболяване", отбеляза д-р Наталия Габровска.

Носенето на маска около новородените може да ги предпази от заразяване.

"Имунизация на по-късна възраст, само за хората, които не са ваксинирани, а са в най-близко обкръжение на новородени деца. Това са препоръките на редица западни държави. Ваксина на бременни - антителата всъщност при ваксиниране на майката могат да се предадат на детето. Тоест да го защитят първите два месеца", заяви проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Ваксината е безопасна за бременни, но не е безплатна за възрастните. Прогнозите са, че случаите на коклюш ще продължат да се увеличават. Тестовете, с които се доказва заболяването, не се плащат от здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase