Снимка: БГНЕС

Тази сутрин в 5,45 часа в МОН беше генериран изпитният вариант за задължителния зрелостен изпит по български език и литература. Над 50 000 зрелостници са подали заявление за явяване.

ДЗИ по български език и литература ще се проведе днес в 750 училища и 4200 зали, ангажирани са над 9000 квестори.

Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано. Те трябва да си носят документ за самоличност и служебната бележка, която може да бъде и на електронен носител. Пише се с черен химикал, припомнят от МОН.

Изпитът е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За ученици със СОП са предвидени до 30 минути повече за всеки модул.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор.

Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

На втори задължителни държавни изпити се очаква да се явят близо 49 000 зрелостници. За втората задължителна матура по профилиращ предмет на 23 май заявления са подали над 25 000 зрелостници, а за изпит по професия желание са заявили повече от 23 000.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по БЕЛ ще бъдат обявени до 9 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase