Новата учебна година чука на вратата, но отново не е съвсем ясно как ще протече тя заради пандемията от коронавирус. Идеята е тя да започне присъствено, но вероятно на много места ще се минава и на онлайн обучение.

"Успешната формула е микс от присъствено и онлайн обучение. Само учене онлайн за никого не е добре. Само учене в клас е ясно, че не е достатъчно ефективно. В бъдеще ще бъдат прилагани и двете форми. Това, което ще стане, е учителите да стават все повече като ментори. В клас правят практични неща, а вкъщи се дават платформи с видео уроци, тестове, за да може учениците да научават новия материал", каза основателят на онлайн платформата Уча.се Дарин Маджаров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му по този начин вкъщи се учи новият материал с онлайн форми, а в клас се тренират различните умения на учениците.

Маджаров коментира и ниските цени от матурите.

"Отдавам това на културата. Един ученик, за да има добра оценка, е важно вкъщи да се говори за образование, да се знае, че това е ценно, че само така може да имаш добър и щастлив живот, хубава работа. Не мога да си представя семейство, което да не държи на образованието, да позволи детето да има двойка", добави още основателят на онлайн платформата Уча.се.

Според него, когато вкъщи се говори за образование, ученикът отива на училище подготвен и програмиран, че трябва да учи.

Събеседникът сподели, че голяма част от учениците са възприемали онлайн обучението като ваканция. "Събирането на живо с практични проекти е много ценно, тогава се тренират много важни наши умения", обясни още той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase