Снимка: БГНЕС

Студентите по медицина се включват в помощ на бъдещите си колеги в борбата с COVID-19. Еднакви правила за наемане им в цялата страна успя да договори Асоциацията на студентите медици в България със здравния министър проф. Костадин Ангелов. За да бъдат компенсирани за труда си, студентите ще бъдат наемани на трудов договор на длъжност болногледач на половин или цял щат, пише "24 часа". Гарантирано е и предварително обучение за тези, които ще влязат в COVID отделенията.

Това бяха две от основните искания на Асоциацията, за да се включат младите хора активно в борбата с коронавирусната инфекция, като съгласие по тях е постигнато на среща с министър Ангелов вчера.

Договорено е още работното им възнаграждение да бъде между 1300 и 1700 лева нето, редовно тестване с PCR тестове, осигуряване на необходимите предпазни средства и здравна застраховка.

"Условията могат да варират леко между отделните лечебни заведения", уточняват от Асоциацията на студентите медици.

"Към момента работим и за признаването на времето, прекарано в COVID-отделението като присъствена учебна заетост като имаме изричната подкрепа на министъра за това искане", допълват още те.

Всеки студент може да попълни формуляр, публикуван на сайта на асоциацията. От там ще предадат контактите му на лечебното заведение, което ще се свърже с него допълнително.

Към момента от здравното министерство са съобщили за нужда от кадри за "Пирогов" и Александровска болница в София.

"Очаквайте разкриване на места във всеки град на територията на страната. Това е тестови вариант на система за включване на студентите в борбата COVID-19", допълват от асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase