Снимка: БГНЕС
Не съм притеснена от отпадането на романите "Железният светилник", лириката на Никола Вапцаров и романа "Тютюн" на Димитър Димов от изпитите за 12 клас. Това заяви дъщерята на Димов - Теодора Димова в ефира на bTV. 
 
Министърът на образованието Красимир Вълчев този вторник обяви, че тези произведения ще отпаднат от матурите за 12 клас заради пандемията. 
 
Теодора Димова сподели, че по-страшното е отпадането на темата за тоталитарното ни минало от История и цивилизация. 
 
"Това минало не се изучава по принцип, даже се говори за носталгия за него, младите не са ориентирани, и ако се стовари върху тях отново нещо подобно, няма да разпознават злото. Неразработването на темата за миналото ни е по-опасно", изтъкна писателката, която развива темата за събитията след преврата на 9 септември в книгата си "Поразените".
Още по темата
 
Дъщерята на Димов сподели и мнението си за извънредното положение, което беше обявено заради коронавируса. Тя смята, че много хора са разбрали, че не са вечни и това е предизвикало страх, паника и разбиране, че смисълът на живота не се крие в материалните неща. 
 
Димова е на мнение, че духовната криза ще е много по-сериозна от икономическата, след като пандемията от COVID-19 премине. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase