Снимка: Pixabay

С две седмици се удължава ваканцията за учениците в Пловдив и областта предвид ситуацията с коронавируса. Това обяви на заседание на Областния кризисен щаб началникът на Регионалния инспекторат по образование Иванка Киркова, предаде Радио „Фокус“ – Пловдив. Обучението на учениците през следващите две седмици в така създалата се извънредна ситуация в страната ще се осъществява дистанционно.

Още по темата

„Създали сме вече организация до последното звено за това как ще се осъществяват дейностите. Информирани са всички директори, като изпълнението на дейностите в цялата система ще тече както хоризонтално, така и вертикално. Директорите трябва да запознаят всички родителите, ученици и учители. Към момента информацията е, че имаме готовност да сме в този режим две седмици. Учениците остават вкъщи, но цялата система е мобилизирана“, каза Киркова.

„Наличният ресурс ще бъде използван, всеки учител ще има поставени задачи. Там, където директорите преценят, че нямат нужда от съответния учител, той ще бъде пуснат в платен отпуск, респективно може да използва и неплатен такъв. Всеки трябва да поеме управленската си отговорност. Най-важното е, че общата ни цел е поставена. Ще направим всичко възможно да има и контрол на изпълнението на задачите, поставени на децата. Родителите няма да бъдат оставени сами в това начинание. Ще създадем условия да искаме изпълнение на задачите, да се проверяват, както и да има обратна връзка от учителя. На първо място тук са комуникацията и обратната връзка с родители и учители. Там, където няма електронни дневници, в най-спешен порядък това ще се промени“, посочи началникът на Регионалното управление по образование в Пловдив.

Иванка Киркова добави, че се поддържа връзка и с директорите на училища, в които преобладават деца от ромски произход. „Обмисляме как да стигнем до всяко дете и да му дадем възможност. Ще работим и за тези ученици“, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase