Снимка: Булфото, архив

Изучаването на чужди езици отдавна не е само каприз, а повече от необходимост и дори често задължение. В ерата на свободното придвижване се изискват базови познания по чужд език, за да можеш бързо и лесно да се справиш със ситуации в чужди държави. Компаниите от своя страна също изискват от бъдещите си служители не само знание по един чужд език, а и владеенето на втори, който се счита за предимство.

Предложение на Европейската комисия цели да направи изучаването на два чужди езика задължително за децата.

Възможно ли е обаче това да се случи и на каква възраст могат малчуганите да започнат тяхното изучаване – в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Елена Немцова, основател на училище "Еспа".

"ЕК много са закъснели с това предложение, да не говорим за българската образователна система. Език се учи в най-ранна детска възраст, защото тогава той просто не се учи – децата проговарят. Много е важно родителите да се възползват от тази възможност на мозъка при децата да възприемат", коментира тя.

Според нея родителите могат да поставят детето си в чуждоезикова среда още в първите дни от неговия живот.

Възможностите са много – родителите да говорят на чужд език вкъщи, то да посещава детски градини, в които се говори само на друг език.

"Когато се говори на два езика в семейството от ранна детска възраст, децата стават по-успешни. Всички родители трябва да са наясно, че това е най-големият подарък, който могат да направят на детето си.", сподели в предаването Елена Немцова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase