Архив: Булфото

Министерство на здравеопазването предлага да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи за учителите за заболявания, които застрашават живота и здравето на децата и учениците.

Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите - 30 септември. МЗ прие проект за изменение на наредбата, съобщиха от ведомството.

Още по темата

Това се налага, тъй като посочените в наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно.

В проекта се предвижда работодателят да има самостоятелност относно необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства.

Предложена е и промяна на наименованието на наредбата, с което ще акцентира върху основното предназначение на поднормативния акт – при наличие на определени заболявания или отклонения да не може да се заема длъжността "педагогически специалист“.

От МЗ припомниха, че съгласно Закона за предучилищното и училищното образование лице, което страда от заболявания и отклонения, които застрашават живота и здравето на децата и учениците, определени с наредба, издадена от министъра на здравеопазването, съгласувано с министъра на образованието и науката, не може да заема длъжност на педагогически специалист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase