Просветният министър Меглена Кунева отново защити идеята да се дават стипендии от по 30 евра на месец на деца от ромски произход, които са в 9-ти и 10-ти клас и са с успех 3,50.

Още по темата

"В първи клас започват да учат 1/5 от децата, които са с ромски произход, а в 12 клас завършат по малко от 1%. Ако момичетата на тази възраст имат вече по 1 или 2 деца това е по-скъпо за държавата във всеки един смисъл. Те не са на пазара на труда, а се изплащат детски надбавки за много млади майки без да са в рамките на това, което законът разрешава", коментира тя.

Според нея трябва да се търси изход от тази ситуация и един от стимулите е именно стипендиите на "Международния ромски фонд", е именно с тези стипендии.

"Тези пари не могат да отидат за нещо друго, защото се осигуряват от "Международния ромски фонд". Това, което ние можем да направим е да подкрепим нашите учители, които се занимават с уязвими групи, с деца в риск, да получат подкрепа от държавата", допълни Кунева, след като вчера стана ясно, че от пари за стипендии от държавния бюджет няма да се дават, а определените за това средства ще отидат за преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase