Академик Ваньо Митев. Снимка: архив, Булфото

Академик Ваньо Митев, който ръководи 8 години Медицинския университет в София и вече е бивш негов ръководител, е инвестирал в командировки сума, която е равна на годишната държавна издръжка за 38 студенти, пресмята "24 часа".

Какво свързва Лондон (Англия), Малага (Испания), Куала Лумпур (Малайзия), остров Бали (Индонезия)? Освен че са екзотични дестинации за отдих, те са обявени като важни за повишаване на квалификацията на бившия ректор на Медицинския университет - София – акад. д-р Ваньо Митев.

Знанията, които той трупа по тези места, са по счетоводно приключване и данъчно облагане през 2011 г. в Малага, пак по счетоводство през 2012 г. в Лондон и данъчната рамка през 2009 г. - в Куала Лумпур, както и други детайли на финансово-счетоводното управление.

Вероятно този опит му е бил необходим, за да промотира широките възможности на висшето медицинско образование в България. След като овладява счетоводната и данъчната политика от различни континенти, акад. д-р Митев започва мащабна рекламна кампания за привличане на нови студенти в Медицинския университет от всички краища на света.

Цел, която го мотивира да участва в двустранни срещи в Рим и Перуджа (Италия, 2016 г.), Дубай (2010 г.), образователни форуми в Беларус и Литва (2015 г.), Сантяго (Чили, 2015 г.) и на остров Сал (Република Кабо Верде, 2010 г.). Отговорните задължения на ректор отвеждат проф. Митев на два пъти и до Оман – през 2012 и през 2014 г., по време "Евро-азиатски форум за интеграция". Най-вероятно обаче академикът няма да успее да замине през октомври до Техеран (Иран).

Иначе общо 417 дни от управлението си Митев е прекарал в 68 командировки. Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни.

Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за "надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане на студенти".

Какъвто и да е ефектът от тези командировки, средствата, похарчени за тях, измерени в разходите, които държавата плаща за 1 студент (приблизително 6600 лв. годишно) са равни на издръжката на 38 студенти за 1 година.

В одитния доклад от 64 страници, който министър Меглена Кунева дава на прокуратурата, са описани още детайли от 8-те години управление на академика.

Акад. Ваньо Митев е бил заместник-декан, заместник-ректор и два мандата ректор на Медицинския университет в София. Два мандата е и председател на Съвета на ректорите. През 2015 г. е избран за академик. Ректор е на Медицинския университет в София до 15 април 2016 г.

Одитният екип отчита, че като ръководител той е изразходвал бюджетни пари за командировки в екзотични дестинации в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Освен командировките на ректора в одитния доклад пише, че "липсват утвърдени правила за определянето на основните работни заплати за длъжностите в Ректората, както и решения на Академичния съвет за определяне на заплатите в Ректората". Така деликатно одиторите се опитват да обяснят защо брутната работна заплата на ректора е 8937 лв.

"Излиза, че аз, който оставих университета на плюс 100 милиона, съм престъпник и трябва да се занимавам с ДАНС, прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция. Ако бях оставил университета на минус, прокуратурата с това не се занимава. Това е един пълен абсурд. Оставил съм университета на първо място във всички класации. Това изнесено обучение казват, че е незаконно, а то е разрешено от министерството. По времето на министър Клисарова ние имаме разрешение да открием тези центрове за следклинично обучение в чужбина, а сега това е обявено за незаконно... Това е просто скандално!… Описал съм ясно за какви командировки става дума. Това са командировки, на които са ходили повече от половината представители на университетите в България - държавни и частни. Някои пъти е имало представители на правителствени органи", настоява бившият ректор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase