Снимка: Министерство на образованието

Просветният министър Меглена Кунева потърси помощ за българските учители от фондация "Америка за България". Тя се срещна с действащия президент на организацията Нанси Шилер, съобщиха от министерството на образованието.

"Учителите нямат мотивация и подкрепа от обществото. Затова те са мой приоритет и искам да бъдат издигнати отново сред най-престижните професии", заяви Кунева, цитирана от "Фокус". Тя посочи като голям проблем пенсионирането на 45 000 учители през следващите 10 години.

Още по темата
Според Кунева трябва да бъдат насочени публични и частни инвестиции към стимулирането на учителите и тяхната квалификация. По този начин ще се подобри качеството на българското образование.

"Америка за България" е инвестирала близо 100 млн. долара в българското образование по различни програми през последните шест години", каза Нанси Шилер. Фондацията работи със 783 училища в 260 града и е достигнала до 210 000 ученици, 7000 учители и 150 директори.

Фондацията си партнира с български университети, училища, библиотеки, читалища. Финансирани са 125 образователни проекта и програми.

Министър Кунева разясни подробности за реформата в образованието, влизаща в сила от 1 август 2016 г., за новите стандарти и за Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Тя постави също акцент и върху проблема с ромите, които напускат рано училищата и остават необразовани. Меглена Кунева и Нанси Шилер се разбраха да засилят сътрудничеството си в сектора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase