Снимка: Reuters, архив

Профилактични тестове за наркотици за децата. Тази идея, определяна като спорна, беше лансирана вчера от ГЕРБ на заседание в Народното събрание с цел превенция на наркозависимостта сред подрастващите. Подробности не бяха обявени. Тепърва предстоят разговори със съответните институции, от които ще зависи реализацията на тази идея, към профилактичните прегледи на учениците да има и такъв тест за наркотици.

"Добре е нещо, когато още е в сферата на идеите да не се хвърля в публичното пространство, а първо добре да се обмисли и да се обсъди от специалистите", препоръча пред БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Според него когато се говори за такива тестове трябва да се имат предвид няколко нещата – вида на теста, цената и времето, за което те се извършват.

По думите му тези тестове отнемат време, което не достига. Те са показателни, но не на 100 процента.

"Всеки един ученик като отвори интернет ще види как могат да бъдат манипулирани тези тестове по един много лесен начин. Има препоръка – да бъде следен този, който е тестуван, къде уринира и как. Сега си представете лекарят или сестрата да ходи и да наблюдава как ученикът уринира", коментира доц. Киров.

Той препоръча по-добре да се помисли за профилактика на престъпността, както и да се засили ролята на родителите.

"За да бъде ефективна една такава мярка, тестовете трябва да бъдат провеждани в училищата и то изненадващо, на случаен принцип, в различно време на годината, на различни групи ученици. Тестовете обикновено засичат някакви следи от употреба, максимум до три месеца назад", смята доц. Любомир Киров.

Желяз Турлаков е основател на терапевтичен център за наркозависими "Ново начало" и вчера е присъствал на дискусията в Народното събрание. По думите му още преди 6-7 години са предложили да има анти дрога тестове в училищата.

"Съществува такава практика по света и това е форма, която няма наказателен или разобличаващ характер, а по-скоро образователен, а в нашата реалност бих казал и спасителен. Това, за да се случи обаче, трябва да бъдат извървени няколко стъпки. Първата е промяна в Закона за наркотичните вещества и прекурсори, защото в момента няма законово основание директор на училище или учител да инициира такова нещо", каза Турлаков.

Според него в днешно време има достатъчно методи и тестове, които в рамките на минути могат да установят дали има употреба на психоактивно вещество.

"Това трябва да бъде част от сериозна превантивна концепция какво следва след това. Защото има родители, които като разберат за това нещо, биха се притеснили за изключването на децата си от училище. Има начини как да се запази анонимността и с въпросния младеж да се работи. Това е нашата идея", каза Желяз Турлаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase